Alla inlägg under oktober 2009

Av Nina-Åsa - 2 oktober 2009 19:41

Ringde idag för att få svaret på håranalysen. Pratade med henne i en timme och allt var jätteintressant. Tack och lov spelade jag in hela samtalet, inte helt lätt att hinna skriva allt.

Obs att detta inte är ordagrant vad hon sa.

Han behöver extra tillsatser av:

Kalk          Pga våra försurade jordar behöver ofta båda människor och hästar extra

Magnesium    av de tre första ämnena för att höja pH:t i kroppen.

Kisel


B-vitamin     Väljer då foderjäst pga att de flesta andra innehåller mycket socker

vilket vi kommer till senare, samt att foderjäst innehåller mycket protein.


ADE-vitaminer  Vetegroddolja


C-vitamin   Tillverkas normalt i kroppen, men har brist på den just nu. Kan bero på flytt, infektion el dyl.


Krom  Krombrist hör ihop med bukspottkörteln där det troligen finns en obalans. Människor med diabetes har ofta krombrist. Han är därför extra känslig för socker vilket vi ska försöka undvika. Kan oxå vara så att han får för lite protein och därför blir det obalans mellan kolhydrater och protein. Vi väljer då att både minska på de snabba kolhydraterna (sockret) och öka proteingivan. Enligt kvinnan jag pratade med finns det ett samband mellan krombrist-obalans i bukspottkörteln-exem-fång. Han kommer att få en kur med extra krom vilket ska göra honom mindre känslig för socker. Under hösten innehåller betet mest kolhydrater så då ska han få extra mycket lusern hackad strå för att rätta till balansen mellan kolhydrater och protein.


Strå Frakkur har enligt henne ett ärftligt problem med matspjälkningen i tjock- och blindtarmen (där b-vitamin produceras). Han behöver då mera stråfoder än vad foderstaterna räknar ut, får de för lite finns stor risk för gaskolik. Dessa hästar upplevs ofta bukiga och har mycket gaser. På sikt kan detta ge hälta på höger fram och vänster bak, har tydligen med akupunkturmerideaner att göra (obegripligt för en annan). Kan även visa sig med mycket klegg i skapet eller ett behov att alltid behöva kissa efter ett träningspass.  Han ska även få en kur homeopatiskt medel: Nuxvomica -mot störningar i matspjälkningen.


Övrigt:

Om binjurebarken har för lite c-vitamin leder detta till stress hos hästen.

Brist på krom ger nervösa hästar.

Matspjälkningsproblem ger hetlevrade hästar.

Kanske är en anledning att han upplevs lite känslig...


Skapa flashcards